Van: "Yvonne van Iersel | StressloosWerken" <contact@stresslooswerken.nl>
Aan: <_t.e.s.t_@voorbeeld.nl>
Onderwerp: Jaargroep 04.6.1 Oefentips
 

Dag ,

Oefenen: je hoeft het niet leuk te vinden, je moet het gewoon doen

Je bent nu enkele weken aan het oefenen. Geweldig dat je dit doet!
Hieronder wat tips en overwegingen:

Blijf nieuwsgierig
Blijf nieuwsgierig naar wat je nu ervaart, deze seconde, op dit moment, op deze dag, op deze plek, met deze mensen, na deze gebeurtenissen, etc. Blijf zo alert dat je met je aandacht erbij bent als er een verandering optreedt. Geef je lichaam de tijd om zijn/haar verhaal aan je te vertellen.

Merk je vermijdingspatronen op
In het begin kan het heel moeilijk zijn om je aandacht te richten op en te houden bij ervaringen die je tot nu toe juist vermeed. Juist omdat die zo onaangenaam zijn. Dat is heel menselijk en soms op korte termijn ook heel bruikbaar.

Om wat voorbeelden te noemen van mogelijk vermijdingsgedrag: in slaap vallen, stoppen met de oefening, bedenken waarom je vandaag toch eigenlijk niet hoeft te oefenen, fantaseren over wat je zou kunnen doen als dit er niet was, overactief worden om niet te voelen hoe moe je bent, zo laat mogelijk opblijven om als een blok in slaap te vallen, zodat je je lichaam niet hoeft te voelen.

Wellicht begin je zelf te ontdekken wat jij doet. Misschien begin je ook patronen in je lichaam te ervaren (spierspanning, ondiepe ademhaling, in slaap vallen als je juist op een bepaalde plaats komt in de bodyscan). Op lange termijn blijkt ‘vermijden’ een prijskaartje te hebben: extra spierspanning in je lichaam, verdoven van jezelf en daarmee je contact met je omgeving en de mensen om je heen. Op lange termijn kan het de moeite waard zijn om geen energie te verliezen in vermijdingstactieken. Dat is dus de theorie.

In de praktijk: respecteer je grenzen en geef jezelf ruimte

De praktijk is weerbarstig. Daarom is het goed om jouw grenzen te respecteren. Herinner jezelf opnieuw dat de oefening nooit een van tevoren vastgestelde prestatie veronderstelt.
Een oefening met aandacht doen is genoeg:

  • zo goed als je kunt
  • je zorgzame aandacht houden bij wat zich meldt
  • wellicht ontdek je dus eerst dat je manieren hebt om weg te gaan bij onaangename sensaties/emoties/gedachten. Dat is vooruitgang!

Er zijn verschillende praktische manieren om jezelf bij het oefenen de ruimte te geven, zonder het op te geven. Hieronder staan er enkele genoemd:

  • moedig jezelf aan om een kleine pauze aan te brengen tussen willen stoppen en stoppen
  • zet de audio-instructie 5 minuten stil
  • benoem voor jezelf wat er is. Bijvoorbeeld: dit is zwaar, of dit is verdrietig
  • spreek met jezelf van tevoren af dat je mag stoppen, bijvoorbeeld na 10 minuten en dat je na die 10 minuten mag kiezen (ik mag nu stoppen – ik mag ook doorgaan)
  • herinner jezelf: als ik nu oefen, betekent dat op termijn verandering

Oefen iedere keer met de geest van een beginner.
Heb je een vraag over het oefenen? Aarzel niet om hem in de wekelijkse update te vermelden.  Of boek een coachingssessie. Ik kijk er naar uit.


Hartelijke groet,


Yvonne van Iersel
StressloosWerken
www.stresslooswerken.nl