|
Dag %FIRSTNAME%,
Praktische aanwijzingen bij de yogaoefening
- Net als bij de bodyscan geldt: houd je aandacht gericht in het huidige moment en breng je aandacht terug als hij afdwaalt; merk op wat je aandacht afleidde en laat dat los.
- Breng je lichaam in de verschillende houdingen zo goed als jij dat kunt en probeer in elke houding even te blijven terwijl je je richt op de adem in de buik.
- Wees je in elke houding of oefening bewust van de sensaties die je in verschillende delen van je lichaam ervaart. Je kunt de aandacht richten (waarbij als vanzelf de adem de aandacht volgt), naar en vanuit het gebied met de sterkste gevoelens in een bepaalde strekking of houding. Het idee is zo goed mogelijk op een ontspannen en ontspannende manier elke houding in te gaan en te ademen met wat je voelt.
- Sla oefeningen waarvan je weet dat ze een probleem of klacht van jou zouden kunnen verergeren over. Overleg met je arts of fysiotherapeut over specifieke oefeningen als je nek- of rugklachten hebt. Dit is een gebied waar je je
gezond verstand moet gebruiken en verantwoordelijkheid moet nemen voor je eigen lichaam. Soms kun je een paar oefeningen doen, heel voorzichtig, zonder te duwen, trekken of forceren. Hoewel deze oefeningen mild zijn, kun je ook makkelijk onderschatten hoe krachtig ze zijn; als je ze niet langzaam en aandachtig doet en geleidelijk opbouwt in de tijd, kunnen ze leiden tot spierpijn, verrekkingen of erger.
- Ga geen wedstrijd aan met jezelf, en als je dat toch doet, of over je grens gaat (dat kun je merken doordat het pijn doet, of omdat je adem stokt): merk het op en laat het los.
- Als je daarentegen de neiging hebt om jezelf ver voor je grens van bv. een strekking al in te houden: wees je van die neiging bewust. En ga in dat geval wat verder en verken waar het grensgebied voor jou is.
- Rust tussen de oefeningen. Doe dit in een comfortabele houding. Wees je op deze momenten bewust van de stroom van je ademhaling van ogenblik tot ogenblik, en voel je buik zachtjes op en neer bewegen. Drijf op de golven van je ademhaling terwijl je je ontspant en steeds dieper in de grond zinkt. Laat alle
gedachten die je hebt gaan en blijf drijven op de golven van de adem.
- Kijk of je kunt uitademen bij bewegingen die de buik en de voorkant van je lichaam laten samentrekken en kunt inademen bij bewegingen die de voorkant van je lichaam verruimen en de rug samentrekken. Bijvoorbeeld, als je een been optilt terwijl je op je rug ligt dan adem je uit terwijl je het optilt. Maar als je op je buik ligt en je been optilt, dan zou je moeten inademen. Dit geldt alleen voor de beweging zelf. Wanneer het been omhoog is, blijf je gewoon de natuurlijke stroom van je ademhaling volgen.
- Blijf lang genoeg in elke houding om er echt in los te kunnen laten. Het idee is op een ontspannen manier elke houding in te gaan. Als je merkt dat je ermee aan het worstelen en vechten bent, herinner jezelf er dan aan los te laten en naar de adem te gaan. Na een tijdje kun je merken dat je als het ware verder in die houding of positie indaalt en ontspant. Laat iedere inademing de houding een klein beetje uitbreiden in alle richtingen. En zak er op iedere uitademing een klein beetje dieper in; laat de zwaartekracht je vriend zijn en je helpen je grenzen te verkennen. Probeer geen spieren te gebruiken die niet mee hoeven te doen bij wat je aan het doen bent. Je zou je bijvoorbeeld aan kunnen wennen je gezicht te ontspannen als je opmerkt dat het gespannen is.
Beeld zegt vaak meer dan woorden, en maakt dingen op eenvoudige wijze zichtbaar. Daarom hieronder een "filmpje" met de houdingen.
Kantooryoga
|
|
|
|
Werk altijd op of binnen de grenzen van je lichaam, met de intentie om de scheidslijn te onderzoeken tussen wat je lichaam kan doen en waar het zegt: op dit moment moet je hier stoppen. Strek nooit voorbij deze grens tot aan het punt waar je pijn voelt. Enig ongemak is onvermijdelijk als je werkt op en bij je grenzen, maar je kunt leren hoe je deze gezonde stretchzone langzaam en aandachtig kunt binnengaan zodat je je lichaam voedt, niet beschadigt, als je je grenzen onderzoekt.
Hartelijke groet,
Yvonne van Iersel StressloosWerken www.stresslooswerken.nl
|
|
|
|
|
|
|