Van: "Yvonne van Iersel | StressloosWerken" <contact@stresslooswerken.nl>
Aan: <_t.e.s.t_@voorbeeld.nl>
Onderwerp: Jaargroep 07.3.1 Hè hè
 
 

Dag ,

Dieper in- en uitademen; lees hier de blog die ik er ooit over schreef:

Elke week als we koormaatje Loes ophalen om naar de repetitie in Utrecht te rijden, stapt ze haar huis uit, trekt de deur achter zich dicht, ademt een keer diep in en zegt hartgrondig: "hè hè"!! Wij doen inmiddels van harte mee, we doen het nog een keer lopend naar de auto en als we zin hebben nog een keer in de auto zelf.
Verrukkelijk is het.
Waarom?
Omdat we onze amygdala beïnvloeden.

De simpelste manier om rust in drukte te vinden:
1. adem diep in (zonder te forceren) en 2. adem langzaam en zacht vloeiend uit, door je neus of door je mond.

Waarom is dit zo effectief? Omdat het een direct effect heeft op twee delen van het brein – de amygdala en de prefrontale cortex.

De amygdala stuurt het crisisresponssysteem van ons lichaam aan, met inbegrip van responses zoals adem. In het geval van crisis is die adem kort, snel en hoog in de borst. Als je stress hebt, is dat vaak de manier waarop je ademt. Wanneer je in plaats daarvan langzaam en diep ademt, vertelt dit de amygdala dat het gevaar geweken is. Een signaal dat alle andere stressresponsen ook op ’uit’ kunnen.

In de pre-frontale cortex vindt het proces van bewuste verwerking plaats. De pre-frontale cortex heeft twee standen: de zogenaamde verhalende stand en de stand van de directe waarneming. Meestal staat het in de verhalende stand, een stand gericht op verleden, heden en toekomst, waarbij het verhaal van jouw leven telkens wordt gemaakt en aangevuld. Dat kan een gelukkig verhaal zijn – maar het kan ook een stressvol verhaal zijn.

Als je bewust 3 maal diep in- en uitademt, richt je je aandacht op je adembeweging. Daarmee verschuift de prefrontale cortex automatisch vanuit de verhalende stand naar de directe-waarneming-stand. Stressvolle verhalen in je geest (over dingen die niet goed gaan, niet goed zullen lukken, zorgen, verhalen over dat je het niet kunt, dat er kritiek gaat komen, de boel uit elkaar klapt, de deadline niet gehaald wordt etc. etc.) worden onderbroken. En dit is het tweede signaal naar de amygdala dat het gevaar geweken is.

Dus, als je drie maal diep in- en uitademt, gaan er twee verschillende signalen naar je amygdala dat het veilig is om te ontspannen.

Doe het naar believen.
Of zeg hartgrondig: hè hè!

Elk uur.
Of bij elk nieuw klusje op je pc.
Aan het begin van elk gesprek.
Op elk moment dat je voelt dat je schouders wat verstrakken.
Als je een deurklink in je handen hebt.
Als je na een lange dag naar je koorrepetitie gaat.
Wat jou ook maar past.


Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel
StressloosWerken
www.stresslooswerken.nl