Wanneer je jezelf de open vraag: "Wat voel ik op dit moment?" stelt komt er niet altijd meteen een antwoord. Het kan makkelijker zijn om te weten wat je vindt of denkt, dan te weten wat je voelt. Misschien heb je geen idee.
Het kan zijn, dat je als het ware wat minder emotiepixels hebt dan je buurvrouw. Het kan ook zijn, dat deze emoties er wel zijn, maar dat je niet getraind bent om ze op te merken. Je hebt je er nooit zo mee bezig gehouden, of je richt je aandacht makkelijker op andere verschijnselen. Of je kreeg redenen om er minder aandacht aan te besteden. Of je
hebt het afgeleerd ze te voelen.
Eén van mijn deelnemers werkte onlangs gedurende een langere periode met het simpele basisemotielijstje dat ik ook jou deze week in de maandagmail heb aangereikt.
Het hielp haar om in de dagelijkse beslommeringen regelmatig op te merken hoe het op dat moment eigenlijk emotioneel met haar gesteld was.
Ze liep op vaste momenten van de dag haar emoties na met behulp van de volgende zinnen:
"Ik ben bang, omdat..."
"Ik ben boos, want..."
"Ik ben verdrietig, omdat.."
"Ik ben blij, want..."
Haar ervaring: "Ik merk dan bijvoorbeeld ineens op dat ik bang ben. Ik heb dat op het moment zelf vaak niet zo in de gaten, maar als ik bovenstaand lijstje naloop, dan blijkt ineens dat ik angstig ben of schroom heb voor een situatie. Door dat te beseffen, kan ik er ook iets mee doen. Ik blijf even bij mijn gevoel, of ik besluit om mijn adem te volgen. Ik neem een beslissing of ik iets aan de situatie wil doen.
Zo bedankte ik onlangs vriendelijk voor het verzoek om keynote speaker te zijn op een internationale conferentie. Ik had snel in de gaten dat ik er angstig voor was. Ik heb rustig overwogen wat mijn verschillende keuzemogelijkheden waren: In the picture staan, extra goed voorbereiden en de stress erbij nemen, of ontspannen aan de conferentie deelnemen als spreker in een breakout sessie.
Het lijstje helpt me om sneller gewaar te zijn van mijn emoties, en te kunnen kiezen wat te doen."
Kijk hoe het lijstje deze weken jou tot dienst kan zijn.
Tip van mijn deelneemster: "Neem 'ik ben blij, want...' als laatste zin. Daar kun je lekker mee verder."
Hartelijke groet,
Yvonne van Iersel