Van: "StressloosWerken" <contact@stresslooswerken.nl>
Aan: <_t.e.s.t_@voorbeeld.nl>
Onderwerp: Jaargroep 26.1.2 - Pauzeer
 
Klik hier als de email niet goed wordt weergegeven
 

Dag ,

Pauzeer

Voordat er iets nieuws kan groeien is het nuttig om de patronen te leren herkennen van hoe je denkt en voelt. De eerste stap die je hierin kunt zetten is pauzeren. Het maakt reflectie, heroverweging en rust mogelijk. Je stapt een moment uit je gewoonte en je merkt op wat er is.

Pauzeren geeft je de mogelijkheid om los te breken uit vaste gewoontes, om snel optredende patronen van de geest te zien, vervolgens los te laten en een beweging naar opmerkzaamheid te ontwikkelen.

Als je bezig bent met je dagelijkse bezigheden kun je pauzeren. Je opent hiermee de deur naar loslaten. Je creëert de kans om uit een trein te stappen en om je heen te kijken, een moment om bij de directe ervaring te verblijven voordat je spreekt of terwijl je luistert.
Je kunt je geest een pauze laten nemen. Door te pauzeren kun je thuiskomen bij de dingen zoals ze zijn.


Om te pauzeren hoef je niet te stoppen met wat je aan het doen bent. Maar soms is het wel handig, om jezelf te helpen om echt in dit moment te komen.
Misschien wil je het nu even doen.


Pauzeer. Laat voor dit moment automatische en gewoonte-reacties los. Voel de lichtheid terwijl je de grip van je geest op je gedachten of gevoelens van nu loslaat. Wees opmerkzaam. Terwijl je je aandacht richt op je lichaam of om je heenkijkt, kun je jezelf de vraag stellen: "Wat is dit?" Misschien merk je een bepaalde frisheid op. In deze frisheid kun je automatische reacties van jezelf opmerken. Misschien merk je nieuwe gedachten op.

Je kunt pauzeren als je alleen bent, bij emoties, of als je in gesprek bent. Een pauze kan lang of kort zijn, lawaaierig of stil: kalmte is geen doel op zich. Je probeert dingen te kennen zoals ze zijn.
Als pijnlijke emoties en gedachten je bestormen kan het erg moeilijk zijn om te pauzeren, omdat het tumult zo heftig aanvoelt. Dan heb je iets nodig dat stabiel en direct is om je te helpen het moment te hervinden. Het richten van je aandacht op je adem of op je lichaam kan je op dit soort momenten erg ondersteunen.


Als je met iemand anders bent: pauzeer voordat je met hem of haar spreekt. In deze pauze is er een stille verwondering: wat is er zich in dit moment aan het ontvouwen?
Of misschien wil je pauzeren nadat je gesproken hebt, en wil je dan opmerken wat de geest aan het doen is. Of pauzeer terwijl je spreekt. Je kunt echt stoppen met praten, of je pauzeert tijdens het praten.
Of pauzeer terwijl je luistert. En stap dan uit het verhaal of het thema van dat moment en arriveer in het hier en nu, fris. Misschien kun je weer opnieuw gaan luisteren, terwijl je gewaar bent van je lichaam terwijl je luistert. Kijk wat je op kunt merken.


In deze weken ga je in je dagelijkse leven pauzeren. Forceer niks, maar herken rustig de momenten tijdens de dag waarin je dit kunt doen.

Hartelijke groet,


Yvonne van Iersel