Van: "StressloosWerken" <contact@stresslooswerken.nl>
Aan: <_t.e.s.t_@voorbeeld.nl>
Onderwerp: Jaargroep 27.4.1 - Aandachtig geërgerd zijn
Klik hier als de email niet goed wordt weergegeven
Beste ,

 

Vakantieweekend. Ik heb met mijn geliefde romantische dagen! We maken twee dagen ruimte voor elkaar en voor niksen. En dat is wennen. Doordat er ruimte is en we de dagen niet vullen met dingen doen, merk ik beter hoe het van binnen is. Dat is wisselend, en niet alleen maar romantisch! Intense tevredenheid, een vlaag van onrust, ergernis om iets onbenulligs, momenten van vertedering, plezier en verdriet wisselen zich af. Stemmingen komen en gaan.

Deelneemster Karin vertelt:
"Als ik oplet, dan merk ik hoe ongelooflijk snel mijn stemmingen zich afwisselen. Ik kan ontroerd zijn van het ene op het andere moment. Maar plotseling vind ik mezelf terug in grote irritatie of boosheid. Een opmerking van iemand, een koude windvlaag, de gedachte aan een gesprek, een herinnering, een verwachting die niet wordt ingevuld: ik val van de ene in de andere stemming. Soms voel ik me slaaf van mijn stemmingen: ik word als het ware gedurende de dag door mijn stemmingen in verschillende werelden geslingerd."

De geest als een alpenmeertje.

Als je geest niet door stemmingen als boosheid, jaloezie, angst of zorgen wordt verstoord is het een rustige geest. Voor deze rustige geest wordt wel het beeld van een weerspiegelende plas water gebruikt. Stel je een alpenmeertje voor, dat de wolken, hemel en omringende bergen scherp-als-een-foto weerspiegelt.

Met zitten, ademen en lopen in volle aandacht kun je verstorende stemmingen zoals boosheid, angst, irritatie of wanhoop tot rust brengen waardoor je de werkelijkheid helderder kunnen zien.

Hieronder vier tips om met stemmingen om te gaan en helderheid te creëren:

  • Herken en erken negatieve stemmingen zoals bezorgdheid, irritatie, of jaloezie. Je kunt ze bij hun naam noemen: "Dit is irritatie". "Dit is bezorgdheid". "Dit is onrust." Door ze te (h)erkennen en te benoemen maak je ruimte. Je valt niet meer één op één samen met je stemming. Dat klinkt niet spectaculair, maar is het eigenlijk wel.
  • Probeer je stemming niet te onderdrukken, te veroordelen of te verdringen. Je herkent en erkent gewoon. Je houdt je stemming niet vast, en je probeert er ook niet van af te komen.
  • Gebruik mildheid. Oftewel: kun je je stemming met mildheid (h)erkennen? Niet met meedogenloze precisie, maar met vriendelijkheid? Thich Nath Hanh, grote mindfulnessinspirator noemt in dit verband het woord omarmen: kun je je stemming omarmen?
  • Gebruik je adem. Hoe doe je dat? Voel met aandacht je inademing, terwijl je de stemming (h)erkent, benoemt en omarmt. Zo geef je je stemming de kans om tot rust te komen.

Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel