Van: "Yvonne van Iersel | StressloosWerken" <contact@stresslooswerken.nl>
Aan: <_t.e.s.t_@voorbeeld.nl>
Onderwerp: Jaargroep 38.1.1 Spreek waarachtig
Klik hier als de email niet goed wordt weergegeven
Dag ,

 

Waarachtig spreken - de waarheid spreken.

Als we '
de waarheid spreken' of 'waarachtig spreken' beginnen te onderzoeken, nemen we enkele basisprincipes in acht.

We vertellen de dingen zoals we ze op dat moment waarnemen. We vertellen geen onwaarheid. Tegelijkertijd is er geen druk om iets te zeggen wat je niet wilt zeggen, of iets te zeggen waarvan je voelt dat het niet geschikt is. Het is altijd jouw keuze. En we zeggen niets wat niet passend is. Er is een zekere spaarzaamheid in ons spreken.

We zeggen wat passend is, niet meer. Ook benaderen we ons spreken met een houding van vriendelijkheid, zonder wreedheid. Net zoals we met vriendelijkheid luisteren, spreken we met vriendelijkheid Zelfs de moeilijkste dingen die gezegd moeten worden, worden gesproken vanuit goede wil.

Vanuit dit basisprincipe kun je beseffen wat het betekent om de waarheid te spreken. Dit is de subjectieve waarheid, de waarheid van je innerlijke ervaring. Omdat deze subjectief is kan deze alleen door opmerkzaamheid gekend worden. Je bent je bewust van gedachten, als ze komen en gaan. Je merkt de sensaties in het lichaam op. Breng deze zelfde opmerkzaamheid naar het spreken. Wees je bewust van de fysieke handeling van het spreken - ademhaling, tong, lippen. Laat opmerkzaamheid je helpen het gevoel van het moment, van de waarheid, vast te houden. Spreek de waarheid.


Op een heel basaal niveau zou je kunnen zeggen: De waarheid spreken/waarachtig spreken richt geen schade aan.

De waarheid die we spreken is niet statisch. Als we de waarheid spreken, verandert het verhaal terwijl we het vertellen. Het ontwikkelt zich in elke pauze, als de subjectieve ervaring zich ontvouwt. Je kunt experimenteren met dit zich ontvouwen in je dagelijkse leven door de verschillende gedachten op te merken die je zou kunnen uiten in een sociale situatie, alle verschillende kanten die je op kan gaan in je delen.

Achter deze richtingen kun je de motivaties voor je keuze opmerken. Vaak zijn deze samengesteld uit elementen van verlangen, vrijgevigheid, nieuwsgierigheid en wijsheid. Ook kunnen we nooit de gehele waarheid spreken, in de zin dat woorden niet de gehele ervaring kunneweergeven. Het woord zonsopgang kan verwijzen naar een tijdstip van de dag, maar niet naar iemands preciese ervaring van de blozende blauwe kilte.*

Het vraagt oefening om opmerkzaam te zijn terwijl we spreken.
Laten we dat deze weken gaan doen!



* Deze tekst - en andere teksten -  en het hele uitgewerkte idee van pauzeren, ontspannen, openen, vertrouwen wat opkomt, diep luisteren en waarachtig spreken is van Gregory Kramer. Dit mediteren-in-contact staat bekend onder de naam Insight Dialogue. Kramer beschrijft het in zijn boek Insight Dialogue-een boeddhistische beoefening van meditatie in dialoog. Inmiddels is er een wereldwijde community van ID-beoefenaars actief.




Hartelijke groet van Yvonne