Van: "Yvonne van Iersel | StressloosWerken" <contact@stresslooswerken.nl>
Aan: <_t.e.s.t_@voorbeeld.nl>
Onderwerp: Jaargroep 10.1.2 In de regen
 
Dag ,

Wil je onderstaande tekst beluisteren?

Klik dan op:
audiobestand twee mensen in de regen

Twee mensen in de regen


Henk: "Tjonge, wat is het nat. Ik geloof dat het vandaag nog natter is dan gisteren. Ze zeggen dat het misschien deze week de hele week zo regenachtig blijft. Mijn hemel, ik hoop van niet. Ik hou er niet van als het zo nat is. Ik raak helemaal rillerig en verkleumd en als ik op de fiets stap, lijkt het wel alsof ik onder een koude douche stap. Ik moet vandaag op de een of andere manier nog naar de stad, maar ik zou het liever niet op zo’n regenachtige dag doen. Ik zou wel onder de zonnebank willen gaan, of naar de sauna, maar de sauna’s zijn vol en zonnen is ongezond. In de lente is het hier wel lekker, maar dat duurt nog vijf maanden. Ik weet niet of ik al die maanden slecht weer ga volhouden. Een oktoberzonnetje zou lekker zijn, maar dat zit er niet in. Geen zon aan de hemel te zien."

Jasper: "Tjonge, wat is het nat. Het water slaat in mijn gezicht als ik naar buiten ga. Ik voel de regen op mijn wangen, mijn handen, mijn hoofd. Ik voel mijn broekspijpen zwaar worden en ze plakken aan mijn benen. Ik voel de rillingen, en een straaltje water langs de achterkant van mijn nek langs mijn ruggengraat lopen. Ik voel mijn vingers stijf worden. Ik zal een paraplu moeten meenemen als ik vanmiddag in de stad loop. Moet je die hemel zien. Een donkere hemel en het komt werkelijk met bakken uit de lucht. Ongelofelijk!"

Stress: niet willen dat er gebeurt wat er gebeurt

Eén van de oorzaken van stress die je kunt ervaren, is dat je niet wilt dat er gebeurt wat er op dat moment gebeurt. Om je heen of bij jezelf. Je wilt het niet, en gaat in verzet. Soms heel duidelijk, soms op een ieniemieniesubtiel niveau. Door je verzet tegen je interne ervaringen of je externe omstandigheden kun je stress creëren. Dit kan met grote dingen gebeuren. Maar het gebeurt ook vaak met kleine dingen. Als je in de regen fietst, als het warm of koud is, als de liftdeuren sluiten als je aan komt lopen, als je je kleine teen stoot.

Mindfulness nodigt je uit om te beginnen met het erkennen van wat er op dat moment is, en dit te ervaren. En te kijken of je er niet meteen tegen in verzet kunt gaan, of er een waardeoordeel over kunt hebben. Kun je gewoon regen voelen zonder er van alles van te vinden? Anders gezegd: kun je volmaakt nat zijn?

Minder stress: volmaakt nat zijn

Doordat Henk heel goed en meteen weet-en-vindt dat hij een hekel heeft aan nattigheid en er een waarde oordeel op plakt, creëert hij voor zichzelf extra stress. Hij is nat, maar hij is ook in een slecht humeur.

Jasper vindt niet onmiddellijk dat hij een hekel heeft aan nattigheid, en zet er niet meteen het stempel prettig of onprettig op. Als hij een straaltje water voelt lopen, dan voelt hij een straaltje water lopen. Nat zijn hoeft niet meteente betekenen dat hij ongelukkig is of ontevreden. Of stress heeft. Door zijn houding staat hij open voor allerlei mogelijke ervaringen die hij kan voelen.

Mogelijk experiment voor vandaag- alleen als het toevallig past:

Neem een situatie voor ogen waarbij het nuttig is om als eerste stap te accepteren wat er is. Dat kan het accepteren van een situatie zijn waar je mee te maken hebt. Het kan ook het accepteren van een interne ervaring zijn (een stemming, gevoel, lichamelijke sensatie, gedachte). Het kan over kleine dingen (pijn aan je kleine teen) of over grote dingen gaan (een intens conflict, afscheid, een groot verlies).

Kijk of je acceptatie kunt voelen. Misschien zit je, wat acceptatie betreft, op punt 4 op een schaal van nul tot honderd. Misschien zit je op vijftig, of zelfs 92. Waar sta je op de schaal? Kun je iets opschuiven, naar een graadje hoger? Hoe is het als je een graadje hoger bent opgeschoven? Wat is er dan anders?


Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel
StressloosWerken
www.stresslooswerken.nl