Van: "StressloosWerken" <contact@stresslooswerken.nl>
Aan: <_t.e.s.t_@voorbeeld.nl>
Onderwerp: Jaargroep 29.2.1 - Oud zeer
Klik hier als de email niet goed wordt weergegeven
Beste ,

 

Dag ,

Dingen die in het verleden gebeurd zijn, kunnen invloed hebben op een emotie die je nu voelt en de heftigheid waarmee je die emotie ervaart
.

Stel je voor, dat je als kind gebeten bent door een hond. Dan kun je twintig jaar later, wanneer je een andere hond tegenkomt, zeer angstig worden. Het is oud zeer, dat door een nieuwe vergelijkbare situatie opgerakeld wordt.

Dit gebeurt regelmatig ook in je relaties. Je partner kan iets doen, wat bij jou oud zeer oprakelt. Je kwam bijvoorbeeld als verlegen kind  in een druk gezin regelmatig er niet echt tussen in gesprekken en werd ook regelmatig genegeerd of onderbroken in je verhaal. Twintig jaar later onderbreekt je partner een verhaal dat je aan het vertellen bent en je wordt werkelijk woedend. Je merkt tot je verbazing dat je veel heftiger reageert dan waar de situatie aanleiding toe geeft. Het is oud zeer dat wordt opgerakeld.

Het is nuttig om dit te weten, en het is nuttig om oud zeer op te ruimen. Hoe doe je dat? Door oude emoties te verwerken. De sleutel hiertoe ligt in je lichaam. Door milde open aandacht op lichaamssensatie te richten, kunnen emoties hun natuurlijke verloop krijgen en kunnen ze worden verwerkt.

Eilona Ariel maakt in haar Tedtalk over Vipassana (de bodyscan) helder waarom de sleutel ligt bij je lichaam. Vind je het interessant om te bekijken:


 
 
Wil je nu een kleine oefening doen in het werken met oud zeer?
Doe de oefening bestaansrecht.


Of doe het nog simpeler:

Roep een situatie op die voor jou vervelend is en oude emoties oproept.
Stel je open voor de lichamelijke sensaties. Laat het verhaal. Laat je reactie naar de ander los. Keer telkens terug naar je lichamelijke sensaties die horen bij de emotie. Adem in je lichamelijke sensaties. Te heftig? Voel je adem, of richt je aandacht naar buiten. Nemen gedachten het over? Richt je aandacht op je lichaam: waar voel je sensaties? Zeg tegen jezelf: "laat het me maar voelen, het is er toch al." Weet dat je lichaam alle sensaties kan hebben. Prikken. Steken. Benauwd. Branden. Onderzoek met milde open aandacht simpelweg hoe het lichamelijk voelt en blijf erbij. Misschien blijft het hetzelfde. Misschien verandert het: dan volg je hoe het anders wordt.

En altijd geldt: blijf binnen je raam van comfort.
Is het te intens? Word je overspoeld?
Leid je aandacht naar een plek die veilig of plezierig voelt.
Of sta op en drink thee.
Of open je maar voor gedeeltelijk voor de emotie.
Werk binnen je raam van comfort.


Hartelijke groet,


Yvonne van Iersel