Van: "StressloosWerken" <contact@stresslooswerken.nl>
Aan: <_t.e.s.t_@voorbeeld.nl>
Onderwerp: Jaargroep 30.1.2 - Verlangen naar plezier en angst voor pijn
Klik hier als de email niet goed wordt weergegeven
Dag ,

 

Er zijn een paar basisverlangens  die ieder mens heeft.  Deze fundamentele verlangens voeden je emoties of intensiveren je emoties.

Zo kent ieder mens het basisverlangen naar plezier en de angst voor pijn.

In je relaties zoek je plezier op. Ook probeer je regelmatig je angst voor leegte te stillen.
Ken je het moment waarop je in een leeg huis komt en je mobieltje pakt? Je ervaart een gevoel van leegte en alleenzijn en je grijpt naar de telefoon of de afstandsbediening van de tv. Je loopt naar de buren, of je belt je beste vriendin. Je  feest, kletst, roddelt op kantoor, vrijt om plezier te voelen, en soms ook om een gevoelt van leegte te vermijden.

En daarbij heeft je geest een neiging tot vasthouden of wegduwen. Wanneer je geluk of plezier ervaart, dan probeer je het vaak vast te houden. Als je onplezierige gevoelens ervaart, dan probeer je deze vaak te vermijden.

Je ziet iemand waarmee je een plezierige band hebt, en je voelt een blij hupske in je lichaam. Of iemand maakt je een compliment en dat geeft je een prettig gevoel. Een deel van je geest reageert daarop met dit fijn vinden, en probeert vast te houden aan deze prettige ervaring. De geest verlangt naar deze ervaring. Hongert soms naar deze ervaring.

Iemand heeft kritiek op je. Je voelt een onplezierige steek in je borst en buik. Een deel van je geest  kan zich hiertegen verzetten. Je wilt deze onprettige ervaringen niet voelen.

En wat is het dan dat je niet wilt? Je houdt je niet zozeer vast aan je vriend of vriendin of geliefde, en je zet je ook niet zozeer af tegen degene die kritiek heeft, maar je houdt vast of zet je af tegen de vervelende lichamelijke sensaties die je zelf ervaart.

Het compliment geeft prettige lichamelijke sensaties in je lichaam. Meer daarvan!
De kritiek geeft onprettige lichamelijke sensaties in je lichaam. Weg ermee!

Dit vasthouden of wegduwen/ verzetten kan emotiestress geven.
Er is blijdschap, maar als je hardnekkig probeert deze ervaring vast te houden of je je eraan vastklampt heb je emotiestress.
Er is verdriet, maar als je je daartegen verzet lijd je extra.
Er is boosheid, maar als je ermee vecht lijd je extra.

Over dit verzet wordt ook wel gezegd: (emotionele) pijn x verzet = lijden.

Misschien herken je bij jezelf een neiging om vast te houden aan prettige ervaringen en je af te zetten tegen onprettige ervaringen. Misschien herken je dat je dit vooral doet als reactie op je lichamelijkesensaties. Misschien herken je dat dit emotiestress of lijden met zich meebrengt.

De neiging om vast te houden aan prettige gewaarwordingen en om je te verzetten tegen onprettige ervaringen en de emotiestress die dit oplevert is de reden waarom we ons in enkele dingen oefenen.
Het laten gaan van je verzet tegen interne ervaringen.
Het loslaten van je neiging tot  vastklampen.
Het laten groeien van het besef dat alles voorbijgaat en veranderlijk is.
Het ontwikkelen van het gelijkmoedig aanwezig zijn bij onze lichamelijke ervaringen, zonder er blind op te reageren met verzet of vastgrijpen of vastklampen.
Het vergroten van het accepteren van wat er nu is zonder er mee samen te vallen.
Het ons telkens openstellen voor wat het nieuwe moment brengt. Er ruimte omheen te ervaren.

Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel