Van: "Yvonne van Iersel | StressloosWerken" <contact@stresslooswerken.nl>
Aan: <_t.e.s.t_@voorbeeld.nl>
Onderwerp: Jaargroep 08.1.2 Het belang van stoppen
 
Dag ,

Het belang van stoppen


Als je oefent, is er altijd een belangrijk aspect van mindfulness aan de orde: stoppen. Je stopt met wat je aan het doen bent, en je maakt ruimte voor zijn. Voor opmerkzaamheid.

Dit stoppen (misschien is pauzeren een beter woord), dit niets doen is een hulpmiddel om niet overal op te reageren. En om aan je energiemanagement te werken.

Maar misschien heb je al ervaren dat het best moeilijk is om te stoppen.

Hier vind je een paar vragen over stoppen.
Neem een paar minuten tijd om ze voor jezelf te beantwoorden:

  • Wat maakt stoppen zo moeilijk?

  • Waar stop je niet mee? Waar ga je liever mee door dan dat je stopt? Is dat werken of overtuigen? Is dat begrijpen of inleven? Iets anders?

  • Heb je een ervaring dat het loslaten van een project - in plaats van er mee doorgaan - ook wel eens iets goeds opleverde?

  • Hoe stop jij de werkdag? Op welke manier doe je dat? Stop je abrupt, bouw je je tempo af, of haast je je altijd naar je auto? Bereid je je voor op morgen?

  • Hoe stop je een ander? Hoe zeg je ‘ho’ tegen iemand anders? Hoe stop je gedrag dat je niet wilt?  Hoe onderbreek je een woordenstroom? Hoe geef je grenzen aan?

Een uitnodiging voor deze dagen (als nuttig): observeer jezelf deze dagen: hoe stop je? Wat helpt je om te stoppen? Wat maakt het moeilijk?

Stoppen en pauzeren kun je leren. Het gewaarzijn van je lichaam kan daarbij een belangrijk hulpmiddel zijn, omdat je lichaam signalen geeft waar je grenzen liggen. Op deze manier kun je je grenzen leren herkennen.

Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel
StressloosWerken
www.stresslooswerken.nl