Van: "Yvonne van Iersel | StressloosWerken" <contact@stresslooswerken.nl>
Aan: <_t.e.s.t_@voorbeeld.nl>
Onderwerp: Jaargroep 14.6.1 Gedachten zijn geen feiten
 
 

Beste ,


Gedachten zijn geen feiten

Het denken beheerst ons leven. Bewust of onbewust ben je het grootste deel van je leven met je gedachten bezig.

Denken helpt je om problemen op te lossen, visie te ontwikkelen, van a naar b te komen, en resultaten te bereiken. Je kunt ongelooflijk veel bereiken doordat je kunt denken. Tegelijkertijd kan je denkvermogen je enorm hinderen: gedachten kunnen je ondermijnen, zenuwachtig maken, verlammen, je effectiviteit verminderen.
Gedachten kunnen dus zowel ondersteunend als belemmerend of ondermijnend zijn.
Gedachten als: "het lukt me goed om…", "hier help ik mezelf mee", hebben een andere uitwerking dan gedachten als: "het heeft geen zin om dit te doen", of "het werkt toch niet, waarom zou ik me druk maken?" of "ze vindt dit vast een dom idee".

Volgens recent onderzoek zijn meer dan 70 procent van onze gedachten ondermijnende gedachten!

Vaak komen en gaan je gedachten automatisch. Door je steeds weer bewust te worden van de gedachten en beelden die door je hoofd gaan en ze los te laten terwijl je je aandacht weer op de ademhaling en op het moment zelf richt, kun je er met enige afstand naar kijken. Zo krijg je de kans te zien dat er ook andere manieren zijn om over bepaalde situaties na te denken. Op deze manier bevrijd je je van de tirannie van de oude gedachtepatronen die automatisch je geest binnenglippen.

Dus het is van belang dat je uiteindelijk tot in je botten tot het besef komt dat alle gedachten alleen maar mentale beelden zijn (inclusief de gedachten die zeggen dat niet te zijn). Gedachten zijn geen feiten, en jij bent niet je gedachten.


 



Gedachten zijn geen feiten,
zelfs de gedachten niet die pretenderen feiten te zijn




Gedachten en beelden kunnen je vaak een aanwijzing geven van wat er dieper in je geest gaande is. Je kunt ze te pakken krijgen, zodat je ze vanuit een aantal verschillende standpunten kunt bekijken. Door vertrouwd te raken met je eigen top tien van gebruikelijke, automatische vruchteloze denkpatronen kun je je gemakkelijker bewust worden van (en verandering brengen in) de processen die je in neerwaartse stemmingsspiralen kunnen doen belanden.

Ook in je oefeningen zul je vertrouwde denkpatronen zijn tegengekomen.
Het kan zijn dat je automatische gedachtepatronen die je opmerkt bij de beoefening van je meditatie karakteristiek zijn voor gedachtepatronen in je dagelijkse leven. De aandachtoefeningen geven je een kans deze gedachtepatronen te herkennen en te onderzoeken welke invloed ze op je hebben.

Een gedachte niet volgen

Als je je verliest in een gedachte, vereenzelvig je je er in sterke mate mee. De gedachten razen door je hoofd en je wordt er soms door meegesleept, en dat kan in korte tijd heel ver zijn. Je springt dan op een trein van gedachten die aan elkaar gekoppeld zijn zonder te beseffen dat je dat hebt gedaan, laat staan te weten waar je naartoe gaat. Ergens onderweg word je (hopelijk) wakker en realiseer je je dat je aan het denken bent, dat er een ritje met je is gemaakt, of misschien een loopje met je is genomen. En als je uitstapt, kan dat in een heel andere geestelijke wereld zijn dan toen je aan boord sprong.

Meditatie is een proces dat zich niet bezighoudt met redeneren of overdenken. Meditatie heeft niets te maken met denken. Door het proces van stille observatie - niet achter het denken aangaan - kunnen nieuwe inzichten ontstaan.

Je hoeft niet te vechten of te worstelen met je gedachten of je gedachten te veroordelen. Als je merkt dat er een gedachte opkomt, kun je er simpelweg voor kiezen deze niet te volgen.

Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel
StressloosWerken
www.stresslooswerken.nl